Thursday, January 29, 2009

Ο Φούρνος

Τιμής ένεκεν

-What lies behind the smile?

-A demon

Μετά από μερικές σκέψεις, μια εικόνα και μια έκρηξη θυμού, οργής, απελευθέρωσης αποφάσισα πως είναι κάποια πράγματα που πρέπει να φοβάστε:

Να φοβάστε τους ανθρώπους που σας προσφέρουν απλόχερα και που δεν βάζουν φρένο όταν πρέπει κι αυτούς που προσπαθούν να σας κρατήσουν ή καμιά φορά και να σας διώξουν, μα πάνω απ'όλα εκείνους με την γαϊδουρινή υπομονή, γιατί όταν αυτή τελειώσει ουδείς γνωρίζει τι έπεται. Να φοβάστε τους περίεργους και τους δυναμικούς που ημερεύουν με ένα χάδι, γιατί ποτέ κανείς δεν ξέρει πότε θα θεριέψουν πάλι. Να τρέμετε αυτούς που κοιτούν την άβυσσο, γιατί, όπως είχε πει ο φίλος μας ο μουστακαλής, κι αυτή ατενίζει μέσα τους. Να φοβάστε όσους πίστεψαν εσάς και σε εσάς γιατί η ίδια δύναμη που στηρίζει την πίστη αυτή, μπορεί μια μέρα να ρίξει πάνω σας τον οίκτο, την οργή ή την αδιαφορία και τα πιστεύω μεταμορφώνονται εύκολα σε καμμένο χαρτί. Να προσέχετε τους ειλικρινείς γιατί με κάποιον τρόπο τους βρίσκει η αλήθεια -σαν τον διάολο, έχει πολλά ποδάρια- αλλά να γελάτε με αυτούς που γυρεύουν να βολευτούν φορώντας ένα ψέμμα στο κούτελο, το μπέρδεμα τους σαν φύλλο συκής που δεν έχει όμως απολύτως τίποτε να κρύψει και την κακή τους τύχη σαν δικαιολογία για τα άνωθι. Να λυπάστε αυτούς που περηφανεύονται για την πραμάτια τους σαν γκόμενες που πασάρουν γυμνές φωτογραφίες, γιατί είναι κατα βάθος απελπισμένοι. Να θυμάστε τους φορείς αλλαγών της ζωής σας, αλλά κυρίως το πόσο επιφανειακές -ή και όχι- ήταν αυτές, κι εσείς που αφιερώνετε πολύ χρόνο στο να διογκώσετε τις μυικές ομάδες σας να έχετε υπ'όψη ότι τη σήμερον υπάρχουν ολόγυρά μας πολλοί μικροί Δαυίδ που καραδοκούν και άλλοι που απλά αδιαφορούν -αλλά και οι πέτρες εξοστρακίζονται. Να προσέχετε πώς φέρεστε, κύριοι, γιατί η ηθική είναι έννοια ελαστική και μπορεί να σας μπερδεύει μια στο τόσο, αλλά κάποτε θα πρέπει να κοιτάξετε τον εαυτό σας στον καθρέφτη, και πείτε μου πώς θα δικαιολογίσετε τότε το επίπεδό σας; Να προσέχετε φίλοι σαδιστές, τα θύματά σας, γιατί τα έχετε μεγαλύτερη ανάγκη, απ'ότι τα θύματα εσάς - άλλωστε το μεγαλύτερο θύμα είναι εκείνος που διαλέγει να περάσει την υπόλοιπη ζωή του ως θύμα χωρίς καν να το καταλάβει.

Έχω την αίσθηση πως η πορεία του ανθρώπου απο τον μεσαίωνα εως σήμερα υποδηλώνει μια προσπάθεια απογαλακτισμού από την θρησκεία και ο κόσμος κοιτάζει να γεμίσει το κενό της ελπίδας για λυτρωση, ανώτερες δυνάμεις και όλα τα επακόλουθα, με μικρά-μικρά ματαιόδοξα πράγματα. Όσο πιο πολλά μαζεύονται, τόσο προσπαθούμε να τα κάνουμε όλα πιο γρήγορα για να χωρέσουν μέσα στη μέρα μας: τις μετακινήσεις μας με τα αεροπλάνα, τη δουλειά μας με τους υπολογιστές και τελικά τις σχέσεις μας ποικιλοτρόπως. Κάποια στιγμή όμως, πρέπει να σταθούν μερικά πράγματα όρθια και τα υπόλοιπα να καταλήξουν σε έναν κουβά, έρχεται η ώρα που ξεκαθαρίζουμε τα αυθεντικά από τα ψεύτικα και βάζουμε μια τάξη στη ζωή μας, γιατί δεν χωρούν όλα σε μια μέρα. Να προσέχετε πως φέρεστε, κύριοι, για να μην βρεθείτε στον κουβά με τα περιττώματα.

Στον φούρνο όλα, στην πυρά. Να ψηθεί ό,τι οφείλει να ωριμάσει, να καεί ό,τι είναι περιττό.

2 comments:

Otto Mustermann said...

Σε ανοιχτή κόντρα με τον Μοναχό.

clap fookin' clap.

angmar said...

κάλιο αργά παρά ποτέ, θα έλεγε κάποιος, εγώ απλώς θα αναφέρω ότι έπεται λογοκλοπή, για οποιαδήποτε αντίρρηση επικοινωνήστε με τον κοιμισμένο της γειτονιάς σας.